Nici o imagine

Istoria bogată a românilor legată de podoabe

Românii au, poate, una dintre cele mai bogate palete de podoabe tradiţionale dintre popoarele europene. Farmecul costumului tradiţional românesc este foarte bine pus în valoare de bijuteriile specifice, cu care româncele noastre neaoşe se mândresc din moşi-strămoşi! Zestrea pe care ne-au lăsat-o bunicii noştri, arta de a împleti bentiţe sau zgărzi, de a purta „nealcoş” un colier sau o brăţară colorată din mărgele este de nepreţuit în zilele noastre. Şi cât de bine se îmbină tradiţia cu grija pentru detalii şi bjuterii de calitate din partea tinerilor de azi!

Am ales, aşadar, să va spunem câte ceva despre bijuteriile cu motive tradiţionale româneşti şi să va arătăm câte lucruri frumoase puteţi realiza cu o duzină de mărgele, panglici, paiete, nasturi sau flori. Bineînţeles, pe margele.ro găsiţi tot ce aveţi nevoie pentru a vă transforma peste noapte în cel mai desăvârşit bijutier..

Brățară tradițională

Artă populară foarte la modă

Declarație prin modă

Podoabele, pentru că aşa erau numite pe vremea bunicilor noştri, făceau parte din portul tradiţional de ceremonie şi mai rar erau purtate în zilele obişnuite.  În vremuri străvechi li se atribuiau puteri magice, nu doar estetice, iar purtarea lor nu avea ca scop doar înfrumuseţarea persoanei care le purta, ci şi acela de a marca în cadrul societăţii statutul social, avuţia, starea civilă, vârsta sau sexul.

În etnologia ţării regăsim tradiţii cu adevărat fascinante, ca de exemplu împodobirea capului femeii cu flori, panglici, cununi, coroniţe, „păuniţe”, diademe ori ace de păr. Chiar şi flăcăii îşi împodobeau căciulile şi pălăriile, aşa că am putea spune că suntem un popor în esenţă „fashion”.

Laţitarul, strămoşul colierului-statement

Dacă ne referim, însă, la podoabele pentru gât şi piept, acestea se regăseau aproape exclusiv în portul feminin.  Câţi dintre voi ştiţi de ”Laţitar”, confecţionat din mărgele foarte mici, înşirate pe aţe care se împletesc între ele imitând o ţesătură? Este, de fapt, o bentiţă cu margini de colţi şi este, dacă vreţi, strămoşul actualului colier-statement. Laţitarul avea elemente specifice fiecărei zone a ţării şi era decorat divers prin alternanţa culorilor (figuri geometrice, chiar flori stilizate). Spre exemplu, în Maramureş, mărgelele folosite la confecţionarea laţitarului sunt foarte mărunte iar culorile închise, îndulcite cu nuanţe de alb şi de ocru. Dacă ajungem însă în Moldova, mărgelele laţitarului sunt mai robuste, predominând roşu şi brun.

Cu totul speciale în portul românesc erau cingătorie prinse în talie. Meşterii făureau podoabe din metal care se purtau în jurul taliei şi pe şolduri, iar pe curelele de piele erau aplicate ţinte de cositor (”bălţi”).

Mărgelele de nisip fac minuni în creaţiile cu motive folclorice

Istoria podoabelor tradiţionale româneşti este pe cât de interesantă pe atât de colorată. Un lucru bun este acela că tinerii pasionaţi de bijuterii „hand made” au păstrat multe elemente în creaţiile contemporane.

Spre exemplu, acest pandantiv, denumit „Hora de fete” este brodat manual cu mărgele de nisip gri şi roşii, cristale argintii şi mărgele firepolish Cehia. Are ca imagine centrală hora de fete. Un mod atât de creativ de a readuce simbolurile din trecutul nostru cultural în zona actuală, urbană!

O altă bijuterie cu motive tradiţionale pe care o puteţi confecţiona chiar voi este zgardana (colier la baza gâtului), pe care o puteţi realiza din mărgele de nisip de 2 milimetri  (albe, roşii, portocalii, albastre, verzi, negre). După ce o încropiţi, o puteţi purta şi pe mână, ca brăţară.

Tot cu ajutorul mărgelelor de nisip puteţi crea o brăţară cu motive tradiţionale româneşti, ca cea din imaginea de mai jos.

Găseșteți Inspirația pe Margele.ro

Colier statement tradiţional

Cine nu îşi doreşte să aibă în garderobă un colier statement? Puteţi realiza unul ca cel din imagine, dacă folosiţi că bază piele naturală neagră,  mărgele Toho auriu şi verde patinat, iar pe bandă aplicaţi din loc în loc cristale Swarovski de culoarea smarald şi topaz.

V-am inspirat să vă apucaţi de treabă? Nu uitaţi, pe margele.ro găsiţi toate accesoriile şi tipurile de pietre, mărgele şi cristale de care aveţi nevoie.

Aşteptăm fotografii cu creaţiile voastre, pentru a le arăta tuturor cititorilor.


Suntem aici pentru tine