Știm cât de mult ții la bijuteriile tale și de aceea ne-am gândit să-ți dăm câteva sfaturi legate de păstrarea acestora în stare excelentă pentru un timp cât mai îndelungat. Indiferent de materialul din care sunt confecționate, bijuteriile se pot deteriora dacă le porți în timp ce faci curățenie sau baie, de exemplu.
Când purtăm bijuteriile
Unele materiale, precum pietrele semi-prețioase, sunt mai sensibile și au nevoie de o îngrijire aparte. Pentru că pot absorbi particule de apă sau diferiți compuși chimici din produsele de curățare, pietrele cu care sunt decorate brățările, șiragurile sau cerceii se pot decolora sau zgaria. Asa că este mai bine să le scoți înainte de a te apuca de curățenia generală.
Bijuteriile artizanale realizate din metale placate cu pietre semiprețioase nu trebuie expuse timp îndelungat la soare, pentru ca pietrele se pot decolora iar metalele iși pot pierde luciul. La fel, ai mare grijă la cremele de corp, parfumurile sau loțiunile pe care le aplici pe piele, care-ți pot deteriora bijuteriile. Ideal ar fi deci să te parfumezi înainte sa iți pui bijuteriile la gât sau la încheietura mâinii. În special colierele din perle sau din lemn se pot distruge foarte ușor in acest fel.
La fel, evită purtarea bijuteriilor la piscină. Clorul sau compușii chimici din produsele cosmetice le pot deteriora. Pot apărea zgârieturi pe suprafața metalelor sau a pietrelor, montura poate slăbi, pietrele pot cădea, iar piesele metalice iși pot schimba culoarea.
Pe timp de vară, poartă cu grijă bijuteriile care conţin piese din lemn, acril, sticlă sau pietre vopsite, precum și bijuteriile placate cu metale prețioase. Din cauza transpiraţiei, particule din vopsea pot rămâne pe piele iar stratul placat se poate şterge după mai multe purtări.
Chiar dacă ai bijuteriile tale preferate pe care ți-ar plăcea să le porți zilnic, dacă vrei să te bucuri de ele mult timp, e mai bine să le porți prin rotație. In orice caz, e indicat să-ți scoți toate bijuteriile înainte de culcare.
Cum și unde păstrăm bijuteriile
Chiar și expunerea la umiditatea din aer iți poate strica bijuteriile, de aceea este important să le păstrezi în mod corespunzător. Fie ca folosești o punguță de catifea, mătase, bumbac, fie o simplă pungă Ziploc pe care o sigilezi, este important să păstrezi în mod corespunzător bijuteriile din metal, care altfel pot să se oxideze. Alege cutii de bijuterii bine compartimentate pentru a găsi repede bijuteria potrivită cu ținuta pe care o porți.
Dacă păstrezi bijuteriile în casete punându-le într-un singur strat, în loc să le arunci unele peste altele, iți va fi și mai ușor să le găsești și se vor păstra și mai bine (pentru că astfel vei evita incurcarea și ruperea lor).
Curățarea corectă a bijiuteriilor
Daca iti place sa porti inele, probabil ai observat ca de multe ori se adună praf și sapun în spatele pietrei, mai ales atunci când porți bijuteriile în mod frecvent. De aceea e nevoie să-ți cureți inelele regulat, pentru ca pietrele să reflecte lumina și să strălucească pe degete. Pentru a curăța pietrele prețioase sau semi prețioase, trebuie doar să le ștergi cu o cârpă îmbibată în puțină apă și săpun. Eventual, poți folosi o periuță de dinți moale pentru a curăța eventualele reziduuri din spatele pietrei. Apoi clătește și sterge inelul cu o cârpă moale.
Pietrele semi-prețioase precum perlele, coralul și chihlimbarul trebuie curățate numai cu o cârpă umedă. Datorită naturii lor organice, aceste pietre sunt moi, dar și poroase. Asa cum am precizat deja, substanțele chimice din parfumuri sau cosmetice pot, în timp, să deterioreze unele pietre, în special perlele. Opalitul necesită, de asemenea, o atenție deosebită. Nu utiliza niciodată pentru curățare un aparat cu ultrasunete, soluții care conțin amoniac și evită căldura și lumina puternică.
Pietrele semiprețioase, cum ar fi lapis lazuli, turcoazul, malachitul, necesită de asemenea o atenție deosebită. Aceste pietre se curăța ușor doar cu o cârpă umedă. Ele sunt poroase și deci pot absorbi usor substanțe chimice, care se pot acumula în interiorul pietrei și o pot decolora. De asemenea, e indicat să nu folosești niciodată pentru curățare un dispozitiv cu ultrasunete și nici amoniacul sau orice alta soluție chimică.
Dacă îți place să porți bijuterii mai scumpe, din metale prețioase, trebuie să știi că argintul își recapată strălucirea prin lustruire cu o cârpă din bumbac, iar aurul și platina se curăță cel mai bine cu o cârpă înmuiată în apa la care ai adăugat puțin săpun lichid.
Tu cum iți cureți bijuteriile și cum le păstrezi ?