Masca lui Tutankhamon
Zilele trecute am citit un articol foarte interesant despre Tutankhamon, renumitul faraon al Egiptului. Datele din articol m-au fascinat atat de mult incat am inceput sa fac o mica “cercetare” pe cont propriu. De Tutankhamon a auzit toata lumea si probabil ca reputația lui se datorează și triogiei filmului “The Mummy”. In acest film Tutankhamon e readus la viata si vrea sa se razbune pe toti pentru moartea lui. Citind mai jos, puteti observa ca mai nimic din film nu coincide cu realitatea istorica.
Putina Istorie
Tutankamon a fost cel de-al 11-lea faraon din timpul Dinastiei a 18-a a Imperiului Egiptean. S-a nascut in anul 1343 i Hr. si a ajuns faraon la varsta de doar 9 ani. A fost faraon peste Egipt 9 ani. S-a dovedit pe cale stiintifica ca acesta suferea de malarie si de epilepsie. Conform celor gasite in sarcofag, se prijinea intr-un baston. Folosind scanari moderne, s-a demonstrat ca a murit in urma unei fracturi la piciorul stang, prababil cazand din carul tras de cai.
Masca lui Tutankhamon
Ceea ce e interesant pentru noi, iubitori ai margelelor si a pietrelor semipretioase, abia acum urmeaza: e vorba despre masca lui Tutankhamon.
Masca mortuara a lui Tutankamon a fost descoperita in anul 1925 de Howard Carter in mormantul KV62 din Valea Regilor alaturi de un tezaur fabulos care astazi ne ajuta pe noi si pe arheologi sa intelegem mai bine universul avelor vremuri. Aceasta a fost ingropata intr-un sarcofag de aur, bagat in alte doua sarcofage de lemn, impreuna cu mumia faraonului. Pana la descoperirea sa, timp de aproximativ 5175 ani nimeni nu a vizitat mormantul. Acesta a fost descoperit intact, lucru extraordinar pentru cercetatori. Imaginati-va ca dupa ce s-a inchis usa incaperii de catre vechii egipteni, urmatorii care au deschis usa au fost contemporanii nostri. Masca e astazi expusa publicului in muzeul Egiptean din Cairo. Ca si simbolistica, aceasta il simbolizeaza pe Osiris, zeul egiptean al lumii de apoi, al trecerii intre lumi, al renasterii si reinvierii .
Masca lui Tutankhamon – Vedere din Fata
Masca lui Tutankhamon – Vedere din Spate
Masca infatiseaza un chip trist dar linistit, calm si frumos, purtand aceleasi caracteristici ca si statuetele din sarcofagul in care a fost pus. Ca si dimensiuni, masca are inaltimea de 54cm, latimea de 39.3cm si adancimea de 49cm. Este alcatuita din doua straturi de aur. Grosimea straturilor de aur variaza intre 1.5 – 3mm grosime. Greutatea totala e de 10.23kg.
Pietre semipretioase folositE in decorarea mastii
Masca e decorata cu sticla colorata si pietre semipretioase precum: lapis lazuli (in jurul ochilor si conturul sprancenelor), cuart (ochii), obsidian (pupilele), carneol, feldspar, turcuaz, amazonit, faianta si alte pietre care formeaza gulerul mastii.
V-ati gandit vreodata ca purtati aceleasi pietre semipretioase ca si faraonii Egiptului? Uite ca masca lui Tutankhamon e exemplul clar, stiintific, care demonstreaza acest lucru. Faraonii, preotii si marii conducatori din Antichitate purtau bratari, coliere si cercei din pietre semipretioase la fel cum vedem si astazi ca se poarta. De peste 5000 de an icel putin, lapis lazuli, obsidianul, cuartul si turcoazul nu si-au pierdut din atractia ce o exercita asupra oamenilor. Mi se pare fascinant!
Am stat foarte mult sa ma uit la masca si la cum e decorata. Au inceput sa imi apara in minte tot felul de intrebari si idei. Se pare ca in acele vremuri existau persoane care se ocupau cu pregatirea mastilor faraonilor. Cu siguranta ca acestia pregateau si podoabele regilor. Ce interesant! Se pare ca meseria de creator de bijuterii handmade e mult mai veche decat indrazneam sa credem.
Dragostea pentru bijuterii e bine-cunoscuta si printre arheologi. Daca ne gandim doar la daci, la Sarmisegetuza s-au gasit bratari si cocosei de aur. Dar putem sa ne ducem mult mai in trecut, la primii oameni. In pesteri s-au gasit podoabe din perioada neolitica. In numar foarte mare reprezentau femeia, ca si simbol al fertilitatii si al prosperitatii.
Oare cata atentia s-a dat cercetarii pietrelor semipretioase? Cat de mult s-au ocupat oamenii cu gasirea acestora. Care erau cele mai indragite? Probabil ca nu s-a putut face niciodata o distinctie clara, pentru ca fiecare are gusturile lui.
Gandul ma duce mai departe, la modul in care au fost alese pietrele. In special Lapis Lazuli. Acesta a fost folosit pentru ochii faraonului, care sunt oglinda sufletului. Nu putem stii exact insemnatatea modului de alegere a pietrei semipretioase, dar eu sunt sigur ca aceasta nu a fost o alegere intamplatoare. Pentru un faraon se puteau alege din mii de pietre semipretioase cunoscute la acea vreme.
Lapis Lazuli este o roca, nu un minereu. Diferenta e ca rocile formeaza scoarta pamantului, avand o consistenta uniforma. Lapis vine de la latinul piatra iar Lazulis are radacinile in limba persana si inseamna albastru.
Lapis Lazuli este una dintre cele mai cautate pietre din toate timpurile. Albastrul ei adanc, ca cerul, ramane un simbol al royalitatii, al onoarei si al intelepciunii.
Poza din anul 1922
Poza efectuata in primele zile a descoperirii sarcofagului
Barba ingusta si lunga, cu greutatea de 2.5kg, e realizata din lapis lazuli albastru pentru a crea efectul de barba impletita.
Pe spatele mastii si pe umeri e notata o incantatie magica dispusa pe 10 randuri verticale si doua randuri orizontale. Inscriptia e preluata din Capitolul 151 din Cartea Mortilor, care e o carte veche cu texte funerare, datand din anul 1550 iHr.
Colierul Faraonului
Impreuna cu masca s-a gasit si un colier din margele. Acesta e format din 3 siruri de margele din faianta in forma de disc insirate pe ata. La capete margelele sunt inchise cu cate o faianta in forma de lotus. Inchizatoarea colierului reprezina „uraeus”, care in Egiptul antic simboliza sarpele cobra. Acesta e un simbol al suveranitatii, al regalitatii, al zeitatii si al pozitiei divine.
Popularitatea mastii a crescut in momentul in care s-a raspandit mitul blestemului ce insoteste masca. Aceasta ar fi ucis diferite personalitati ce au atins obiectele faraonului ce trebuiau sa il insoteasca in viata de apoi.
Sper ca citind acest articol veti refecta putin la ce inseamna frumusetea bijuteriilor handmade. Toate bijuteriile faraonului au fost relizate manual de mai maestri bijutieri. Nu noi am descoperit bijuteriile. Acestea erau iubite din cele mai vechi timpuri. In noi zace o dorinta de frumos, pe care fiecare o scoate la lumina in diferite moduri.
Noi, creatorii de bijuterii, exprimam frumosul prin coliere, bratari si cercei. Aducem frumosul la viata si il predam Universului. Nu va opriti din a crea ce e frumos!