Legenda spune că arta de a face mărgele a fost descoperită atunci când cineva a scăpat din greşeală o sticlă în foc. A urmat cuptorul cu formă de stup şi în acest fel meşteşugarii cu mâini pricepute au început să descopere şi să perfecţioneze o sumedenie de tehnici de modelare a sticlei. Aţi ghicit, azi vă povestim despre mărgelele din sticlă şi cum ajung aceste podoabe să înfrumuseţeze atât de frumos tot ce e în jur.
Simbolizând puterea şi facilitând comerţul, mărgelele sunt mici opere de artă care au jucat un rol foarte important în istorie. Obiecte decorative şi bijuterii deopotrivă, ele reprezintă culturile şi istoria de mii de ani a popoarelor. Au fost folosite pentru modă şi ornamente, simbol al puterii, bogăţiei, sau ca şi obiecte de schimb comercial. Mărimea lor poate contrazice sau înşela importanța acestor podoabe.Ele pot reprezenta bogăţia, sexul sau relaţiile de familie, pot indica statutul social, toate acestea fiind date de culoare, model sau structură.
Câteva exemple de mărgele din sticlă
Se spune că mărgelele din sticlă au fost create cu mai bine de 3.000 de ani în urmă. Artă de a “mărgeli” nu numai că a rezistat peste ani şi ani, dar s-a şi perfecţionat şi a ajuns să fie foarte apreciată pentru frumuseţea şi elementele sale de design. Un rol important în această formă de artă l-au jucat egiptenii care au combinat pentru prima dată mărgelele din sticlă, pietrele preţioase, cele semi-preţioase cu metale preţioase cum ar fi aur şi argint, care s-au dovedit a fi uimitoare. Intr-o postare mai veche pe blogul nostru v-am aratat ce bijuterii minunate au fost descoperite în mormântul lui Totankamon.
Mărgelele au fost folosite la începuturi în schimburi comerciale. În secolul XV, vasele europene ce ajungeau în Africa erau iniţial interesate de schimburi de sclavi, aur, fildeş, iar mai apoi de mărgele şi bijuterii de sticlă. Fabricile de sticlă erau în plină dezvoltare în acea perioada pe bătrânul continent, iar europenii profitau la maxim de faptul că sticla era un produs relativ ieftin, dar foarte valoros atunci când se făceau schimburi cu sclavi, fildeş sau obiecte artizanale. La ce erau folosite mărgelele? În special în cadrul ceremoniilor religioase, dar şi pentru a acoperi părţi mari ale corpului. Totodată, erau folosite şi pentru a înfrumuseţa unele din articolele de îmbrăcăminte. Cele mai populare podoabe erau amuletele şi brăţările.
Și în ziua de astăzi foarte multă lume câștigă bine de pe urma bijuteriilor. Nu amintim aici firmele mari care fac bijuterii pe banda rulanta. Vrem însă să amintim producatorii artizanali locali. Există printre acestia adevărați artiști care crează lucruri minunate. Îi puteți vedea la serbările orașului, la diferite târguri sau festivități. Dintr-o astfel de ocupație un bijutier poate întretine toată familia. Pentru multi a inceput ca și un hobby dar curând s-a transformat într-o adevărată afacere.
Pe mărgele.ro găsiţi o mare diversitate de modele, de la cele rotunde la cele în formă de cub, ovale, Lampwork sau Millefiori. Nu putem să vă spunem o dată anume în care au fost inventate anumite modele, cert este că acestea variază de la oraş la oraş, de la ţară la ţară. Totuşi, unele modele pot fi atribuite unei date anume, asta cu ajutorul carților poştale în care a ufost tipărite
O mie de flori – Millefiori
Millefiori rămâne unul dintre cele mai “celebre” şi cele mai răspândite modele ale acestor mărgele. Denumirea lor vine din italiană, limba în care Millefiori înseamnă “O mie de flori”. Modelul are desenat aleatoriu sau cu şablon flori, linii sau diferite modele ce seamănă cu florile. Tehnica Millefiori datează din secolul XV şi este o tehnică de prelucrare a sticlei. În scurt timp, a devenit foarte populară şi era folosită de italieni în crearea de mici sfere ornamentale. Termenul “millefiori” ajunge în curând pe buzele tuturor, italieni sau nu. Cuvântul era utilizat pentru a descrie fascinantul mosaic de mărgeluţe.
Tehnica Lampwork
Tehnica Lampwork fost inventată în același secol XV, când s-a descoperit că sticla poate fi topită suflând aer în foc cu ajutorul unei lămpi de gaz. Sticlaii din acea perioadă îşi foloseau propria suflare pentru a introduce aerul cu ajutorul unui tub. Datorită acestei tehnici primitive de a sufla aer printr-un tub în flăcări, sticlarii nu puteau să folosească metoda Lampwork pentru mult timp. Odată cu inventarea pompei de aer, s-a reuşit introducerea aerului în foc în mod constant. Miezul mărgelei se făcea din sticlă topită la temperaturi foarte mari, un proces industrial la scară largă dominat de bărbaţi. Decorarea multicoloră şi delicată era adăugată în general de femei, lucrând acasă, cu ajutorul unei lămpi de gaz sau a unei lămpi de spirt ca să reîncălzească miezul mărgelelor şi făşiile subţiri de sticlă folosite pentru decorarea acestora.
Atunci când purtați bijuterii confecționate din mărgele de sticlă, amintiți-vă că la crearea lor stau mii de ani de tehnici perfecționate, și tot atâtea mâini dibace care le confecționează. Purtați-le cu plăcere și cu mândrie!