Nici o imagine

Comoara din Ur, datând din secolul XXIV î.H. este o adevărată mărturie a manifestărilor ornamentale a sumerienilor, care ne-au lăsat o colecție de obiecte decorative confecționate dintr-un aliaj aur și argint numit elknum, pietre semiprețioase roșii și albastre (cornalina – agata semitransparenta, lazuritul) sub formă de coliere, cercei, ace de păr, pandantive, brățari, nasturi, pudriere și statui.

De asemenea, într-un sit preistoric din Croația s-au descoperit gheare de vultur care datează de acum 130000 de ani, acestea fiind considerate cele mai vechi bijuterii din lume.

Și la noi în țară s-au descoperit bijuterii vechi, de peste 7000 de ani, aparținând culturii Cucuteni, care rivalizează cu Egiptul antic și Sumerul. Bijuteriile aparținând culturii “Petrești” și culturii “Vinca”erau confecționate din ceramică, argint, cupru, os, scoici, cochilii de melci, sau chihlimbar.

Ființa umană a fost dintotdeauna aplecată spre frumos și a încercat mereu să modeleze, să deseneze și să încrusteze podoabe, despre care anticii credeau că oferă o putere magică purtătorului.

De la fabuloasele bijuterii ale egiptenilor, care simbolizau eternitatea (Ochiul lui Horus), lumina și adevărul (scarabeul), și până la bijuteriile în formă de floare de lotus care desemnau transformarea și iluminarea în culturile chineză, japoneză și indiană, în fiecare cultură putem regăsi numeroase podoabe ce semnificau de cele mai multe ori statutul social.

În perioada medievală, doar nobilii puteau purta bijuterii din aur și argint, iar în perioada renascentistă, bijuteriile erau purtate în special de clerici și de oamenii politici. Cu trecerea timpului, apar noi stiluri de bijuterii, ce pot fi astăzi admirate în muzeele de artă din lume.

Dacă în perioada Renașterii se purtau medalioanele portret, mai târziu scenele mitologice au fost înlocuite de motive florale, iar diamantele și celelalte pietre prețioase au început să fie montate în aur și argint, pentru a fi mai bine evidențiate. Heliotropul, jaspul și cristalul erau pietrele preferate în perioada renascentistă, iar bijuteriile din acea perioadă erau stralucitoare, colorate și aveau valoare personală.  Bijuteriile aveau și rol de protecție, fiind considerate amulete. Crucea era de exemplu folosita cu mult inainte de aparitia crestinismului in Africa, Asia, si Europa, cu rolul de aparator al vieții.

Astăzi, creativitatea artiștilor bijutieri este nelimitată. Au apărut bijuterii fantezie, bijuterii sezoniere, podoabe în tandem cu moda vestimentară, care au farmecul și valoarea lor intrinsecă și extrinsecă. Încă mai există bijuterii care reprezintă investiții pe piața financiară, bijuterii de familie cu valoare inestimabilă sentimentală și uneori și financiară.

Dar, dincolo de toate acestea, bijuteria este și o formă de manifestare artistică și o alegere personală. Așadar, dacă vrei să-ți manifești personalitatea creându-ți propriile podoabe, te așteptăm la noi în magazin pentru a-ți alege materialele necesare.